Parteneriat în premieră pentru inovația în prevenția cancerului: proiectul de cercetare-inovare 4P-CAN va fi promovat de echipa de fotbal ACS Zimbrii Lerești
• Logo-ul proiectului 4P-CAN se va afla pe tricourile jucătorilor de la ACS Zimbrii Lerești începând cu returul campionatului 2023-2024. Este primul proiect de cercetare european promovat de o echipă de fotbal
• Centrul pentru Inovație în Medicină implementează proiectul european 4P-CAN în localitatea Lerești, cu obiectivul de a dezvolta modele inovatoare și mai eficiente de prevenție a cancerului, prin implicarea cetățenilor și a autorităților locale
• Simbol al comunității locale, ACS Zimbrii Lerești este liderul din Liga a 4-a din România, fiind neînvinsă în acest sezon
10 martie 2024, Lerești. Centrul pentru Inovație în Medicină și clubul de fotbal ACS Zimbrii Lerești anunță inițierea unui parteneriat în premieră pentru promovarea unui stil de viață sănătos și, în particular, a prevenției cancerului, în contextul proiectului european 4P-CAN, care se implementează sub forma unui living lab în localitatea Lerești, începând cu toamna anului 2023.
Astfel, începând cu returul campionatului Ligii a 4-a, din care ACS Zimbrii Lerești face parte, pe tricourile de joc ale fotbaliștilor va fi imprimat logo-ul proiectului 4P-CAN. Este primul și singurul proiect de anvergură parte din Misiunea Cancer, prioritate de cercetare-inovare a Uniunii Europene, care beneficiază de o expunere mai puțin tradițională, dar de mare impact la nivelul societății.
“Când am primit propunerea, din partea reprezentanților clubului ACS Zimbrii, care ne-au oferit posibilitatea de a imprima pro-bono logo-ul 4P-CAN pe tricourile echipei, a fost ca și când unul dintre cele mai frumoase vise ar deveni realitate. Am mai spus-o în întâlnirile cu cetățenii din Lerești: reușită proiectului nostru depinde de reacția comunității și de participarea cetățenilor. Parteneriatul pe care îl anunțăm astăzi ne arată că suntem pe drumul cel bun al inovării în domeniul prevenției cancerului, prin activarea sinergiilor locale”, a spus Dr. Marius Geantă, coordonator al proiectului 4P-CAN și președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină.
“Ne bucurăm că putem contribui la promovarea sănătății și a proiectului de cercetare 4P-CAN alături de care, personal, am fost alături încă de la început. Ne dorim ca, prin acest parteneriat, să ajutăm ca mesajele Codului European de Luptă împotriva Cancerului să ajungă la cât mai mulți oameni din localitățile în care ne vom deplasa în acest retur de campionat, dar și la cei care ne urmăresc în mass-media și social media. O condiție necesară atât pentru a juca fotbal, cât și pentru a te bucura de fotbal, este să fii sănătos”, a declarat Bogdan Dascălu, antrenor al echipei de fotbal ACS Zimbrii Lerești.
“Suntem mândri că în comuna Lerești avem o echipă de fotbal ace ne face cinste, neînvinsă în acest sezon, și contribuim la implementarea unui proiect de cercetare de top pentru prevenția cancerului. Salutăm parteneriatul dintre ACS Zimbrii și proiectul 4P-CAN, care va face din nou ca despre Lerești să se vorbească în termeni foarte buni atât pe plan local, dar și pe plan național și european”, a declarat Marian Toader, Primar al comunei Lerești.
Parteneriatul anunțat astăzi vine după o serie de acțiuni în care echipa de cercetare a Centrului pentru Inovație în Medicină le-a derulat în localitatea Lerești împreună cu cetățenii și în parteneriat cu autoritățile locale, de la realizarea unui studiu sociologic în premieră mondială la organizarea unei serii de întâlniri cu cetățenii de toate vârstele, precum și lansarea campaniei “Cod pentru o viață sănătoasă”, cu prilejul Zilei Mondiale a Cancerului 2024, campanie care își propune să abordeze 3 dintre factorii de risc menționați de Codul European de Luptă împotriva Cancerului” – obezitatea, nutriția și sedentarismul – aplicând principiul comunicării personalizate: mesajul potrivit, pentru persoana potrivită, la momentul potrivit.
“Zimbrii ne vor ajuta să punem în aplicare acest concept al comunicării personalizate, pentru că vor transmite credibil mesajul potrivit despre prevenirea cancerului, pentru persoanele potrivite, adică suporterii echipei, atât în timpul meciurilor și antrenamentelor, cât și în interacțiunile online din social media. Este un mod inovativ de a promova sănătatea, pe care îl vom dezvolta împreună pe parcursul acestui retur de campionat”, a concluzionat Dr. Marius Geantă.
10 lucruri utile despre sedentarism, obezitate, nutriție:
1. Sedentarismul, obezitatea și nutriția sunt factori de risc majori, dar puțin conștientizați, pentru apariția cancerului și a altor boli cronice.
2. Niciodată nu este prea târziu să faci schimbări ale nutriției, în privința activității fizice sau să decizi să scazi în greutate
3. Tot timpul trebuie să ne concentrăm pe adevăruri științifice și să conștientizăm că știința este mereu în dinamică, pe când miturile sunt fixe
4. Obiceiurile alimentare se formează în copilărie, în primii 3 ani de viață (primele 1000 de zile) – Gustul de acasă nu se uită nicicând!
5. Foamea este o senzație în reglarea căreia sunt implicate mecanisme complexe din creier, sânge și stomac.
6. Sunt câteva intervenții care pot aduce optimizarea nutriției: să nu mâncăm în timp ce facem alte activități (privit la TV sau stat pe tabletă, telefon mobil); să includem suficiente proteine și fibre în dietă; să reducem aportul de carbohidrați rafinați – făină albă, dulciuri, produse patiserie; să bem suficientă apă și să reducem consumul de sucuri și alcool
7. O activitate fizică de orice intensitate este mai bună decât nicio activitate. Chiar dacă nu atingeți țintele recomandate, beneficiile apar oricum pentru stare de sănătate
8. Dacă sunteți o persoană sedentară, începeți activitatea fizică, la propriu, cu pași mici. Și creșteți apoi ritmul până la pragul de toleranță al organismului și până la limitele recomandate
9. Reduceți timpul cât stați așezat și înlocuiți acest timp cu activități fizice chiar de intensitate scăzută (cum ar fi statul în picioare)
10. Experții în temele menționate nu se găsesc în social media, ci în instituțiile de profil (medical, psihologic, școală, săli de sport etc. )
Despre Codul European împotriva Cancerului
Codul European împotriva Cancerului este o inițiativă a Comisiei Europene menită să informeze oamenii cu privire la acțiunile cheie pe care le pot întreprinde pentru ei înșiși sau pentru familiile lor în vederea reducerii riscului de cancer și a consecințelor acestuia. Codul a fost lansat pentru prima dată în 1987. Ediția actuală, cea de-a patra, a fost publicată în 2014 și cuprinde 12 recomandări pe care majoritatea oamenilor le pot urma. Cu cât oamenii urmează mai multe recomandări, cu atât este mai mic riscul lor de a face cancer. Se estimează că aproape jumătate din toate decesele cauzate de cancer în Europa ar putea fi evitate dacă toată lumea ar urma aceste recomandări.
Opiniile și perspectivele cetățenilor din Lerești vor fi esențiale pentru informarea ediției a-5-a a Codului, care urmează a fi lansată, și pentru a informa politicile de sănătate din regiune dar și de la nivel național și european. Acest eveniment de succes marchează începutul unei serii de activități concentrate pe încurajarea colaborării cu cetățenii în proiectele de cercetare.
Despre 4P-CAN
Proiectul de cercetare-inovare 4P-CAN are ca scop dezvoltarea unui nou model de prevenție primară a cancerului, contribuind la implementarea Misiunii Europene de Cercetare asupra Cancerului (EU Cancer Mission). Proiectul 4P-CAN este conceput pentru a revoluționa prevenția cancerului prin implicarea cetățenilor și inovație socială. Acesta are ca scop construirea unui model nou de prevenție primară personalizată, integrând perspectivele științelor sociale și ale umanității pentru a aborda prevenția primară a cancerului, proiectul fiind aliniat cu obiectivele Misiunii pentru Cancer a Uniunii Europene.
Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 4 ani și este realizat de 17 organizații din 11 țări, inclusiv țările din Balcani, care sunt state membre ale Uniunii Europene (UE) și state care nu sunt membre ale UE, precum și state membre ale UE din vest, cum ar fi Portugalia, Italia, Franța, Irlanda și Belgia.
În cadrul proiectului se vor identifica obstacolele care împiedică adoptarea măsurilor de prevenție primară a cancerului, ceea ce implică o evaluare amănunțită a factorilor de risc, inclusiv fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, excesul de greutate corporală, infecțiile cu HPV și HBV (care pot fi prevenite prin vaccinare) și poluarea mediului, pe baza Codului European pentru Cancer.
Despre Misiunea pentru Cancer a UE
Misiunile UE reprezintă o noutate a programului de cercetare și inovație Horizon Europe pentru perioada 2021-2027. Misiunile UE sunt o modalitate de a aduce soluții concrete pentru unele dintre cele mai mari provocări ale umanității. Acestea au obiective ambițioase și vor oferi rezultate concrete până în 2030, prin schimbarea modului în care se desfășoară cercetarea, fiind recunoscută valoarea adusă de implicarea activă a cetățenilor.
În ceea ce privește lupta împotriva cancerului, scopul este îmbunătățirea vieților a peste 3 milioane de persoane până în 2030 prin prevenție, tratamente curative și pentru cei afectați de cancer, inclusiv familiile lor, pentru a trăi mai mult și mai bine.