Caută

Momentul de glorie

           Cred că fiecare dintre noi se naşte cu dorinţa de a învinge, de a fi cel mai bun, de a avea momentul propriu de glorie. Până aici totul este în regulă, au spus-o şi alţii că ne naştem egali. Însă, imediat după zorii vieţii, cădem victime conjuncturii. Între alb şi negru încep să apară nuanţele. Mai puţine la început, din ce în ce mai multe pe măsură ce apar şi aspiraţiile. Familia, banii, anturajul, clipa care poate face diferenţa – sunt parte din reţeta succesului.

           Dar ce înseamnă succesul, cum poate să fie el încununat în acel unic moment de glorie?

            „A fi cel mai bun” este o nevoie. A fiecăruia şi a societăţii în ansamblu, pentru că suma reuşitelor individuale este, de fapt, reuşita comunităţii. Iureşul de zi cu zi, cel care îi angrenează chiar şi pe cei de pe margine, nu poate însemna altceva decât energiile eliberate de către toţi cei care îşi caută momentul de glorie. Putere, bani, cunoaştere, respect, iubire – motive pentru care să lupţi, să suferi, să aştepţi.

          Cunosc oameni învinşi, resemnaţi. Pentru ei, momentul de glorie nu există. Poate l-au căutat, poate nu, dar sigur nu l-au trăit.

          Cunosc oameni care nu se mulţumesc cu un singur moment de glorie. Pentru ei, fiecare succes al altuia îl anulează pe cel propriu. Nu ştiu să se oprească şi, uneori, pierd tot, alteori, deşi au tot, rămân nemulţumiţi. Ei sunt cei pentru care coincidenţele înseamnă scenarii, comploturi ţesute de concurenţi. Viaţa lor nu este a lor, ci face parte dintr-un Plan în care, întotdeauna, altcineva deţine Secretul, altcineva e vinovat pentru ceea ce nu le reușește. Ei şi-au trăit momentul de glorie, dar nu l-au recunoscut ca atare, considerând că merită mai mult și că, în general, lumea din jurul lor e prea mică pentru cât sunt ei de mari.

          Cunosc, însă, şi oameni care se bucură în fiecare zi. Ei sunt, de fapt, cei care au reuşit, cei care au înţeles. Momentul lor de glorie este, de obicei, simplu. Pentru că, în fond, este doar un moment. Ei l-au trăit, l-au recunoscut şi le-a fost suficient pentru a şti că viaţa nu e complicată.

           Cred că fiecare dintre noi se naşte cu dorinţa de a învinge, însă adevăraţii învingători se nasc şi cu măsura victoriei.

3 răspunsuri

  1. Frumos si profund si bine punctat, ca de obicei, in condeiul lui Adi Popa! Si DA, masura in tot si toate, ne ajuta sa fim pe deplin multumiti si impliniti.
    Multumim pentru lectie! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *