Caută

Hram Sfântul Spiridon

Datorită minunilor săvârșite în întreaga lume, Sf. Spiridon a fost denumit și „Sfântul călător„. Conform legendei, moaștele sale au dispărut din biserica din Corfu pentru scurte perioade de timp, iar când au reapărut au fost prăfuite, iar încălțările tocite, având urme de pământ și iarbă. Multe lăcașuri de cult l-au ales pe Sf. Spiridon drept ocrotitor.

În Câmpulung, Biserica Șubești își va sărbători hramul pe data de 12 decembrie.

Cinstirea Sfântului Spiridon de la jumătatea lunii decembrie, aduce mulți credincioși la Biserica Șubești din Câmpulung, monument istoric care datează din secolul XVI. În această zi, sfântul locaș își sărbătorește hramul. Slujbele vor începe încă de miercuri seara. Enoriașii obișnuiți ai bisericii sau pelerinii sunt așteptați la privegherea care va începe la ora 17.00. Aceasta va cuprinde vecernia, litia și acatistul Sfântului.

Joi, 12 decembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Spiridon, oficierea slujbelor va începe de la ora 9.00 cu Utrenia și Sfânta Liturghie. Va fi săvârșită și o slujbă de pomenire a Sfântului Spiridon și a ctitorilor bisericii care adăpostește încă din 2017 unul dintre papucii sfântului.

Biserica Şubeşti, care şi-a luat numele de la breasla şubarilor, este un monument istoric, fiind construită între anii 1551-1552 şi reconstruită din temelie în anul 1770. Pictura acesteia trimite la Mănăstirea Hurezi, stilul brâncovenesc răsărind parcă şi pe aceste meleaguri. Biserica actuală este cea ridicată în vremea lui Alexandru Ipsilanti, de către arhimandritul Dositei, egumen al Mănăstirii Negru Voda – Câmpulung. Alături de egumen, cel de-al doilea ctitor este logofătul mănăstirii, Trandafir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *