Caută

Vizita Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România în Spania

La sfârșitul lunii noiembrie s-a desfășurat ultima vizită de studiu a delegației Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Argeș în Spania, condusă de președintele Mircea Timofte, la partenerul Consejo General de Enfermeria. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului “Schimb de bune practici: elaborarea și completarea planului de îngrijiri”.

Principalele obiective ale proiectului au inclus organizarea a opt schimburi de experiență și elaborarea unei recomandări de plan de îngrijiri cadru. În timpul vizitelor de lucru planificate, asistenții medicali și moașele din România au avut acces la informații de actualitate și exemple practice, beneficiind de schimb de cunoștințe și experiențe în relație cu colegii spanioli. Din filiala Argeș au participat: Estera Stămoiu-președinte OAMGMAMR Argeș, Irina Georgescu- director de îngrijiri Spitalul Județean de Urgență Pitești și Adina Arvatu-asistent medical generalist principal Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung.

Într-o lume medicală în continuă evoluție, Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali și-a propus să aducă cele mai bune practici internaționale în sistemul de sănătate din România.

Proiectul ”Elaborarea și completarea planului de îngrijiri”, conceput și derulat de Ordin în parteneriat cu Consejo General de Enfermeria, este un proiect, nu doar cu prezent, cât mai ales cu viitor, pentru că, sunt convinsă, va remodela îngrijirile medicale, va avea un impact semnificativ asupra profesiei noastre.

Sunt multe aspecte care unesc cele două sisteme de sănătate, românesc și spaniol: viziunea comună de a proteja publicul, oferindu-i îngrijiri la cele mai înalte standarde și de a reprezenta interesele profesionale ale asistenților medicali.

Raportat la planul de îngrijire, am constatat că se bucură de o importantă susținere legislativă, actul de reglementare de bază existent încă din anul 2002 fiind Legea autonomiei pacientului; ulterior, dincolo de legislația specifică profesiei de asistent medical, regăsindu-se ca indicator de finanțare al spitalelor, în contractul, angajamentul administrativ al spitalului cu autoritatea contractantă.

Un aspect remarcabil este că toate activitățile concurente planului de îngrijire sunt digitalizate, iar planul de îngrijire nu este apreciat ca un moft sau un lux, el reprezintă o necesitate, o obligație a asistentului medical de a înregistra standardizat îngrijirile acordate pacienților. El definește profesia, fiind o expresie clară a autonomiei profesiei, nu are caracter formal sau facultativ, ci are la bază judecata clinică proprie, capacitatea de a pune un diagnostic de îngrijire.

Pentru mine ca participant în cadrul acestui proiect, pot spune, fără să exagerez, că a fost o experiență profesională unică. Spun unică, pentru că deși lucrez de aproximativ 30 de ani, este prima experiență de o asemenea anvergură profesională.

Întreaga vizită a fost organizată la un înalt nivel, și, cu siguranță, și-a atins obiectivul propus: acela de a cunoaște un model funcțional al planului de îngrijire într-un spital din Spania.

Experiența profesională a adus cu sine multe cunoștințe.

Planul de îngrijire implementat la nivelul spitalului este facilitat de un sistem informatic, conceput astfel încât, în pofida complexității planului de îngrijire, să-i fie facilă asistentului medical utilizarea lui.

Asistentul medical, în baza propriei judecăți clinice, stabilește diagnosticul de îngrijire și intervențiile.

Vizita de studiu, deși scurtă ca întindere temporală, a fost densă în informații, în cunoașterea unui sistem de sănătate dezvoltat, în care asistenții medicali exercită activități în totală concordanță cu competențele profesionale dobândite prin formarea educațională.

Am avut ocazia să cunosc în mod real înțelesul deplin al expresiei ”se poate”. Se poate să evoluăm, să dezvoltăm profesia noastră, dacă fiecare în parte și împreună, toți, urmăm același drum și ne stabilim aceleași obiective.

Am apreciat toate activitățile din cadrul acestei vizite de studiu, sub toate aspectele ei, care a adus într-o lumină clară, planul de îngrijire, în ceea ce privește elaborarea și implementarea lui. Tot ceea ce îmi părea anevoios în practica noastră, mi-a a fost relevat într-o nouă perspectivă, plină de semnificație profesională.

Ca Director de îngrijiri, cunosc foarte bine provocările asistenților medicali după implementarea planului de îngrijire la noi în spital.

Am cunoscut un model de practică, la baza căruia stă convingerea asistenților medicali, privind beneficiile planului de îngrijire, și anume: ne definește profesia, garantează excelența clinică, are la bază judecata clinică proprie, capacitatea de a pune un diagnostic.

Vizita de studiu, cunoașterea modului funcțional al planului de îngrijire, bazat pe standardizarea îngrijirilor, ne motivează nu numai să reflectăm, dar și să acționăm, astfel încât să dăm și noi o formă și un sens profesional planului de îngrijire.

Suntem conștienți de faptul că, fiind fiecare, acolo unde lucrăm, schimbarea pe care ne-o dorim și acționând împreună, putem să fim autorii propriei dezvoltări profesionale.

În concluzie, a fost o experiență profesională pe care dorești să o împărtășești, să o intensifici, să o aduci cu tine acasă, dându-i o finalitate concretă.

A fost acea cursă rapidă, care ne-a dus la destinație: un plan de îngrijire la standarde înalte, capabil să maximizeze calitatea îngrijirilor.

Dar, pentru ca tot ce ne dorim să se întâmple, e nevoie de noi toți, asistenții medicali, să avem convingerea că, împreună, totul este posibil!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *