Ziua bujorului românesc

Astăzi este 15 mai și de trei ani la această dată se sărbătorește ziua bujorului românesc ca fiind floarea națională a României. Această sărbătoare este un bun prilej pentru a conștientiza importanța protejării biodiversității în general, dar în mod special a conservării Bujorului Românesc.

O floare-simbol în România, bujorul românesc ănflorește pe parcursul lunii mai și este întâlnit în pădurile din România, fiind o specie protejată prin lege, autoritățile și organizațiile de mediu desfășoară eforturi pentru a proteja și conserva această floare endemică unică, amenințată de dispariție în urma distrugerii habitatului natural, culegerea și comercializarea sa fiind interzise.

Ideea unei flori naționale s-a conturat încă din timpul domniei Regelui Carol I, fiind făcute mai multe propuneri de-a lungul timpului: măceșul, floarea de colț, bujorul românesc.

Demersul de a desemna bujorul ca floare națională a început în 2013, la inițiativa Șefului Catedrei de Floristică de la Universitatea De Științe Agronomice și Medicină Veterinară București – profesorul universitar dr. Florinel Toma.Inițiată de Cristina Turnagiu Dragna și Andreea Tănăsescu, Comunitatea Bujorul Românesc, a sustinut propunerea mediului academic pentru a declara bujorul „Floarea națională si emblema florală a României”. Ulterior, în 2022, Parlamentul României a aprobat legea care prevede că „se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare națională a României”.

Specificul bujorului românesc este culoarea de un roșu aprins, aproape ireal, și faptul că are petale mai puține decât bujorul de grădină. Considerate comoară națională, florile de bujor reprezintă în conștiința populară ideea de sănătate și frumusețe. În folclorul românesc, bujorul este adesea asociat cu sărbătorile de primăvară și cu ritualurile de fertilitate. Se crede că aduce noroc și prosperitate în casele oamenilor și că protejează împotriva spiritelor rele.

Bujorii au fost subiectul multor legende și povești de-a lungul timpului. În cultura românească tradițională, se spune că aceste flori reprezintă frumusețea, onoarea, devotamentul, sacrificiul, tăria și fidelitatea.

Bujorul românesc a fost adoptat de Ministerul Apărării Naţionale ca emblemă a eroismului și este purtat la revers sau pe cocarda tricoloră la Ziua Veteranilor (11 noiembrie), la Ziua Veteranilor de Război (29 aprilie), de Înălţare şi la toate evenimentele în care este cinstit sângele vărsat pe câmpul de luptă de ostaşii români. În noiembrie 2015, Asociaţia de Caritate din Armata României „Camarazii“, susţinută de Invictus România, a înregistrat marca la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Foarte multe țări din lume au una sau mai multe flori naționale: Japonia are crizantema și floarea de cireș, Olanda, Turcia și Ungaria au laleaua, iar Franţa are floarea de Iris, iar Statele Unite, trandafirul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *